Aanzet voor het heroprichten van de sixtiesband ‘The Phantoms’ was het door Dirk Kamminga geschreven boek ‘Sixties onder de Oldehove’. Een prachtig cultureel muzikaal naslagwerk met foto's en anecdotes van maar liefst 118 bands uit de roemruchte Leeuwarder jaren '60. Dit boek verscheen in 2009 en werd gepresenteerd in een bomvol Zalen Schaaf waar ook The Phantoms weer voor het eerst op het podium stonden na 40 jaar. Ook drummer van het eerste uur Arjen Kamminga maakte deel uit van deze  formatie. O.l.v. nestor Joop Bijlsma werd het jaar daarop samen met oud-lid Tjeerd Koning een nieuwe formatie geformeerd, bestaande uit ervaren muzikanten die hoofdzakelijk Cliff & The Shadows repertoire speelt. Er werd zelfs een albumCD opgenomen: ‘The very best of The Phantoms’ in de Leeuwarder Telesound Studio.


De huidige bezetting van The Phantoms:

 

Arnold de Jong - lead zang

 

Arnold is de benjamin van de groep. Hij startte zijn carrière als zingende ober in het restaurant ‘De Fiif Sinnen’ in Weidum, waar Henny Wielinga [ook wel de Friese Elvis genoemd] eigenaar van was. Bij latere optredens van Henny Wielinga, stond hij samen met Elly May en zus Carin in het achtergrondkoor. Hij ging solo-optredens doen, maar ook het bekende stemmings orkest ‘Bonnefooi’ deed regelmatig een beroep op zijn vocale kwaliteiten.

10 jaar geleden ontmoette hij in Muziekcentrum Schaaf toetsenist Frans van den Borg, het klikte muzikaal en zij besloten een duo te vormen: ‘Tres Chic’, inmiddels hebben zij al 4 CD 's op hun naam staan en treden regelmatig op.

 

Joop Bijlsma - slaggitaar

 

Zat samen met Tjeerd Koning in een van de eerste line-ups van the Phantoms. Werd daarna al gauw beroepsmuzikant en kwam via het stemmingswerk al snel in bekende Top-40 orkesten terecht als: Daylight, The Mixers, Pentagon en Sfinx. Joop begeleidde menig bekende nationale artiest zoals Ben Cramer, Lee Towers, Anita Meyer, Donna Lynton etc. Hij begon een aantal jaren geleden de familie- en Top-100 band ‘Stageline’ met zijn zoons Kevin en Dennis. Joop vond zichzelf te oud worden voor dit hectische bestaan en gaf het stokje over. ‘Stageline’ is nu één van de meest populaire bands in het nationale Top 100 circuit en Joop is dan ook een trotse vader van zijn geesteskindje..!

 

Appie Bijlsma - slagwerk

 

Begon als stemmingsmuzikant in the ‘Whiskey Four’, vervolgens samen met broer Joop in Top-40 band ‘Daylight’ en werd door de bekende countryband ‘Early Bird’ gevraagd en maakte met hun een aantal LP's. Ook verscheen hij met ‘Early Bird’ in een aantal TV- en radioprogramma's. Daarna speelde Appie nog in bekende bands als ‘Kelly White’, ‘Rock Explosion’ en ‘Stargold’.

De laatste 10 jaar de stokken aan de wilgen gehangen, totdat hij weer gevraagd werd voor ‘The Phantoms’.

 

Simon van Gelderen - basgitaar

 

Ook al zo'n muzikant met een schat aan ervaring. Via het alternatieve Leeuwarder popcircuit: ‘Scotch’, ‘Page19’, ‘Micro's’, ‘Appie Rammers’, ‘Shakey Sam’, terecht gekomen in het commerciele circuit. Eerst als drummer bij ‘PanCake en later als bassist in de ‘LS Band’. Via organisatieburo Gerard v.d. Kolk naar festivals, nachtclubs in heel West-europa, veel artiesten begeleid zoals Ronnie Tober, Anita Meyer, Maywood, Bonnie St. Clair, Guys & Dolls en Nico Haak. Simon speelde later in Friese bands als ‘Mellowtones’, ‘Melody’, ‘For All’, ‘Exposure’ en ‘BammBamm’. Hij heeft nu zijn eigen trio ‘The Buskers’ voor feesten, bruiloften, braderieën etc. en geeft daarnaast ook nog basgitaarles.

 

Tjeerd Koning - solo gitaar

 

Speelde vanaf 1958 in schoolbands bij Perkschool Wissedwinger en deed mee aan talentejachten. Bij een Elvis Presley verkiezing werd hij 2e voor zijn uitvoering van 'Jailhouse Rock' [eerste werd Henny Wielinga]. Tjeerd was alleen in de jaren '60 actief als muzikant en speelde zelfs even bij de roemruchte ‘Dingly Boys’. Verder in 'The Birds' [met theekist-bas] daarna in The Phantoms met Joop, Arjen en Anne en 'The GoGo's'. In 1970 hing Tjeerd alles aan de wilgen. In 1986 werd alles er weer uit gehaald voor ‘Back To The Sixties’ met The Phantoms in de Frieslandhal en in de Harmonie. Hij speelde ook in het stemmingsorkest 'Best Genoch' en nu alleen nog met heel veel plezier in 'The Phantoms'. De ‘Hank Marvin’ van Friesland maakt de sound van onze band. Onze solo-gitarist heeft na 40 jaar de draad weer opgepakt en doet dat met veel toewijding.

 

Frans van den Borg - toetsen

 

Met 10 jaar stond hij al met accordeon op het toneel bij het familiecabaret ‘Sunshine’ en als 12-jarige op de uitvoering van het Fries Accordeon Ensemble in Zalen Schaaf. Vanaf zijn 15de in Leeuwarder bandjes gespeeld zoals the ‘Minstrels’, ‘Unbeatable’ en ‘The Lightnings’.

Na diensttijd met broer Bram duo gevormd ‘Franz Gregor’ en beroepsmuzikant geworden. Vervolgens naar Duitsland vertrokken waar hij gevraagd werd voor een internationale band met veel radio- en TV optredens. Na 3 jaar keerde hij terugg [beetje moeite met de toenmalige Duitse mentaliteit...], hij werd toen voor het ‘Ben Mol Trio’ gevraagd voor bruiloften en partijen. Erg veel werk, maar muzikaal niet het beoogde eindstation.


De popmuziek bleef lonken en samen met Harry Kootstra, Hans Krakou en Arjen Kamminga werd de formatie ‘Road’ opgezet met als doel: singles maken en hierdoor nationale bekendheid krijgen.

De eerste single die in in eigen beheer werd opgenomen, werd meteen een gigasucces: ‘Unchained Melody’ werd wereldberoemd in Friesland, maar nationaal lukte het nog niet echt. Platenmaatschappij Negram bood Road een contract voor vier singles. Met ‘To know that I love you’ kwam een klein succesje en werd Road nationaal bekend door TV- en radio optredens en lukte het om als eerste Friese groep in het befaamde TV-programma ‘Toppop’ te verschijnen.


Samen met Ton Klein begon hij een studio en platenlabels in Waskemeer, later in Leeuwarden. Ze namen tientallen LP 's en later CD 's op met regionale, nationale en internationale artiesten. Het bekendste regionale product: ‘Ut Woanskip’ van Anneke Douma, bekendste nationale product: ‘Monica’ van Circus Custers en internationaal: de laatste album-CD van de Engelse ‘Fortunes’.

Huidige activiteiten van Frans zijn: de Telesound Recording Studio, ‘Tres Chic’, ‘The Phantoms’ en het organiseren van muziekfestivals.

 

The Phantoms

Canyon     The Yards      Armand      Blue Horizon      O13      The Phantoms      The Alley Cats

Road

Dingly Boys

Joop Bijlsma

RC Historie