Canyon     The Yards      Armand      Blue Horizon      O13      The Phantoms      The Alley Cats

De punkgekte was net voorbij, een nieuwe golf muziek onder de verzamelnaam ‘new wave’ bezette de hitlijsten. In deze periode besloten een viertal Heeren-veense jongens voor de grap zich niet bij deze tijdgeest aan te sluiten, maar terug te grijpen op de roots van de muziek. Ze zetten onvervalste rockabilly neer. Een genre van de rock’n’roll waarin ze zich thuis voelden. De swingende muziek met 2 gitaren, bas, drums en zang sloeg aan bij het publiek. 

Het waren The Alley Cats, die de podia in Heerenveen en omgeving vanaf 1981 onveilig maakten. Graag geziene gasten in Swingcafé, het Pakhuis, op Pop [Z]onder Dak en de Kroegentocht. Ze waren qua muziekstijl in die tijd echter toch geen uitzondering, want op topniveau kreeg de Amerikaanse band ‘The Stray Cats’ met Brian Setzer de wereld al in 1980 op de dansvloer met 'Runaway Boys'. 


De leden van The Alley Cats zijn schoolvrienden, zoals ook ‘The Stray Cats’ dat waren. Bert Jan Sonnevelt [zang/gitaar], Marcel Sonnevelt [bas], Frank Bayer [sologitaar] en Norbert Smits [drums] kennen elkaar al voordat ze nog maar een noot kunnen spelen. Hun muziekvoorkeur komt overeen en overleeft na een lange stille periode 30 jaar, want ook nu spelen ze nog weer in vrijwel dezelfde bezetting. Onder een andere naam, met een andere sologitarist en een andere drummer daar Norbert Smits onlangs plotseling overleed. Maar de broers Sonnevelt vormen nog steeds de kern van ‘Frantic Vermin’, zoals de band zich tegenwoordig noemt. De naam Alley Cats is daar namelijk voor ingeruild, toen bleek dat een andere Nederlandse band er in 1985 meer recht op dacht te hebben.


The Alley Cats begint als een vriendenclubje. Met twee Spaanse gitaren en een drummer die net twee drumlessen achter de rug heeft. En een broertje dat maar bas moet leren spelen omdat die er nog niet is. Er wordt geoefend ten huize van de ouders van de drummer; naast de vleugel. De repetities worden hobby matig opgenomen om ze thuis nog eens te beluisteren. Er wordt gespeeld in de stijl van onder meer Eddie Cochran, Sleepy LaBeef en Gene Vincent. De basgitaar wordt een elektrisch versterkte akoestische contrabas. De drummer staat nog een tijdje achter zijn simpele drumkit, maar gaat alras zitten wanneer er meerdere trommels en bekkens verschijnen. De band neigt steeds meer van rockabilly uit de jaren 50 naar uptempo psychobilly van eigen nummers met teksten over vampiers, weerwolven en spionnen. In 1986 vervullen de heren hun dienstplicht en staat de band in de pauzestand. Na het leger spelen de mannen nog korte tijd samen, maar de bevlogenheid van de band is weg. Marcel en Frank worden ingelijfd bij de Pizza Gang, Bert Jan gaat naar Motel Bates en Norbert is druk met diverse bands in de omstreken.


De destijds in de oefenruimte gemaakte opnamen worden jaren later door Bert Jan gedigitaliseerd en hij zet voor de lol 14 nummers op een cd. Deze belandt tijdens een concert in Engeland bij de organisator van Bedlam Breakout. Deze is dermate enthousiast dat hij ervoor zorgt dat de oude Alley Cats als Frantic Vermin terug keert op het podium. We schrijven het jaar 2009. En nog steeds speelt de band rockabilly met twee gitaren de nummers van 30 jaar geleden en nieuw repertoire in deze stijl. En nog telkens hebben ze evenveel lol als toen het ooit startte als grap.

 

Bandbezetting:


Marcel Sonnevelt; contrabas

Origineel bandlid en mede-oprichter van The Alley Cats in 1981 te Heerenveen, tevens bandlid van Frantic Vermin tot en met 1989 en bandlid sinds de heroprichting van Frantic Vermin in 2009. Tussendoor heeft hij nog gespeeld bij de ‘Pizzagang’ in Heerenveen. Marcel speelt op een antieke [110 jaar oude] contrabas.


Bert Jan Sonnevelt; gitaar/zang

Origineel bandlid en mede oprichter van The Alley Cats in 1981 in Heerenveen, tevens bandlid van Frantic Vermin t/m 1989 en bandlid sinds de heroprichting van Frantic Vermin in 2009.

Tussendoor gespeeld bij Motel Bates [Psychobilly], Silent Rage [Grunge] en een new wave bandje in Zwolle. Speelt op een Gretsch gitaar en een gemodificeerde Epiphone Broadway gitaar, beide met Bigsby vibrato.


Arjan Wiersma; gitaar

Bandlid sinds de heroprichting van Frantic Vermin in 2009. Hij heeft ook gespeeld samen met Bert Jan bij Motel Bates [Psychobilly] als contrabassist, en in een of ander obscuur punkbandje.

Speelt op Fender: Jazzmaster en Stratocaster.


Rodney Lok; drums

Bandlid sinds de heroprichting van Frantic Vermin in 2009. Begon als roady, was the band's spirit 'Kick'n MAN', cameraman, ondersteunend geluidsman, en drummer als Norbert Smits op vakantie was. Rodney is nu fulltime drummer na de plotselinge dood van Norbert. Hij heeft tevens gespeeld als drummer bij de Monolith Monsters [Psychobilly] .

The Alley Cats

Frantic Vermin 2013 met drummer Norbert Smits

Het eerste optreden

Het laatste optreden in 1988

RC Historie