realisatie: Fase2 http://www.fasetwee.nl

<

In 1963 was Eddy tamboer bij de drumband CSC. In deze tijd kreeg hij zijn eerste gitaar (Egmond) en raakte bevriend met Cees Slump, die net een nieuwe gitaar (Framus) + versterker had gekregen. Intussen had Lowell al een aantal jaren  accordeon les en bleek nogal muzikaal.


Toen Lowell en Eddy op de MULO zaten in 1965, kon Lowell al behoorlijk de drums meespelen in de schoolband: ‘The Movers’.

In deze tijd ontstond het idee om met Cees Slump een bandje te formeren. Wij noemden onszelf ‘The Cads’(ploerten).

Wij deden aan zoveel mogelijk talentenjachten mee en behaalden nogal wat prijzen, waaronder een flink aantal eerste .

Intussen zat Eddy op de knapenvereniging van de CJV.

Deze werd geleid door Brugt Plantinga en later ook Henk Ploegstra. Iedere week had iemand de beurt om iets uit de Bijbel te lezen en erover te vertellen. Daarna werd de tijd verder opgevuld met het doen van spelletjes.


Echter de tijd haalde ons in: de opkomst werd steeds geringer.

Brugt kwam op het idee om elke zaterdag een dansavond te organiseren. Er moest wel livemuziek bij, dus schafte Brugt een drumstel aan. Hiervoor werd Eddy gevraagd om dit te bespelen. Maar een tamboer is nog geen drummer. Ook de sessies met Yde Dijkstra en Willem, beiden op trompet, kwamen niet van de grond. Zo werd Lowell gevraagd op  zeer jonge leeftijd achter het drumstel plaats te nemen. Hij had immers al enige ervaring op de MULO opgedaan. Ook Cees wilde graag meedoen en zo ontstond een bandje met een vast podium in ‘De Brug’ op de zaterdagavond. Dit scoorde en trok in korte tijd elke keer een bomvolle zaal.

 

Op een nacht werd Eddy wakker en bedacht een nieuwe naam voor het bandje: ‘Spot´66’. De Vlecke  werd ‘Spot’ - ook in de spotlights staan- en ook om een jaartal te noemen was toen erg hip, denk aan Q´65. En zo gingen de avonden van start. Repeteren op een oude hooizolder in de Torenstraat , waar Henk Ploegstra zich ontwikkelde als de technische man met

50 meter snoer voor het aftappen van elektrisch uit het naastgelegen oefenlokaal van de CSC drumband. Maar Henk kon ook pianospelen, dus muziek was hem niet vreemd.


Henk kreeg van Brugt honderdvijftig gulden... en moest maar een basgitaar kopen in Heerenveen bij muziekhandel van den Oudenalder, want wie kan pianospelen kan ook basgitaar spelen, was de uitspraak van Brugt. Dus werd Henk het spelen op de basgitaar bijgebracht door Eddy met als versterker een oude radio.


Het viertal was gevormd. Elke vrijdagavond konden we bij Brugt op zolder in Snikzwaag repeteren. Als technicus werd later Roel Heida aangetrokken, omdat hij al vanaf het begin een grote bewonderaar van de muzikanten was. Hij had een technische opleiding gevolgd en wist nogal wat van apparatuur en fabriceerde zo ook voor ons een geluidsinstallatie, die later met EKO-versterkers werd uitgebreid. 


Van 1966 tot 1970 werd door heel Fryslân opgetreden in buurthuizen/danszalen en in de open lucht, op markten maar uiteindelijk ook zondags in de kerk. Door éénmaal in Joure in de Nederlandse Hervormde kerk een jeugddienst muzikaal verzorgd te hebben, werden we ook zondags rondom in Fryslân in kerken steeds meer gevraagd en werd ons bandje wijd en zijd bekend.


Inmiddels had Cees Slump om muzikaal-technische redenen de band verlaten. Zijn plaats werd later ingenomen door Lolke Eyzenga,  die de band had ontmoet tijdens de vele optredens in ‘Heremastate’ in Heerenveen. Korte tijd later trof de band Lolke Eyzenga weer op een talentenjacht tijdens de Visserijdagen in Harlingen. Hier viel Lolke op door een prima jurybeoordeling. Prompt werd tijdens een optreden in Tropenfauna Lolke Eyzenga gevraagd deel te nemen aan de band als nieuwe solo-gitarist. 


In 1970 was Eddy helaas genoodzaakt uit de band stappen, dit in verband met zijn studie aan de kweekschool. In november 1970 hield Spot ’66 in het City-Theater te Joure een slotconcert voor een stampvolle zaal en daarmee was het doek gevallen voor deze populaire Jouster band. 

Audio-opname & Foto: Zat. 2 november 1985 Bowlingcentrum ‘t Haske

Foto: Dick Verton

In de kerk van Blessum

Boven van links naar rechts: Roel Heida, Lowell, Henk. Onder: Lolke en Brugt Plantinga

27 januari 1968

Lowell Dykstra bij een optreden

van Spot ’66 in het Arendsnest in Joure.

Historie Spot’66

RC Historie