Historie

The Brown Eyes

realisatie: Fase2 http://www.fasetwee.nl

<

The story of The Brown Eyes

Dierbare herinneringen  aan een mooie tijd...


Op 14 jarige leeftijd toen hij zijn opleiding tot onderwijzer aan de Kweekschool/Pabo te Sneek begon, ruilde Rob de blokfluit in tegen de gitaar, waar hij meer affiniteit mee had. 


Omdat in Joure toen geen gitaarleraar was te vinden, probeerde hij door zelfstudie de eerste noten en akkoorden op de gitaar te tokkelen, wat hem vrij aardig lukte.

Met het bespelen van dit instrument werd zijn belangstelling voor het vak muziek op school meer gestimuleerd en toonde hij zijn kunsten op menige schoolavond (Country en Rock ’n Roll). Ook wist hij zijn beide jongere broers Fred en Chris te motiveren de eerste beginselen van het gitaarspel onder de knie te krijgen met liedjes van 2 akkoorden zoals Tom Dooley en later met meer grepen.


Al heel snel werd er in het huis aan de Midstraat 88[boven Zijlstra’s winkel] door de drie broers gezamenlijk en enthousiast gemusiceerd en gerepeteerd voor talenten-jachten [de voorlopers van de huidige ‘Voice of…’] in verschillende plaatsen en dorpen in Friesland. 


Een artiestennaam werd ras bedacht: ‘The Brown Eyes’, het trio had immers bruine ogen... Het succes bleef niet uit, mede omdat het trio bestond uit 3 broers en ze in identieke kleding optraden.


Op eenvoudige snaarinstrumenten en met een zelfgebouwde gitaarversterker wist het de voorkeurstemmen van de jury en het publiek te winnen. 

Ook waren de broers veelvuldig op personeelsavonden te gast en speelden zij vooral Country & western songs uit het repertoire van ondermeer The KingstonTrio, The Brothers Four en Jim Reeves. Wereldberoemde ‘Evergreens’ waarvan we op

30 maart ook een aantal zullen spelen..!


Tussen de optredens door leerde Rob vele jonge enthousiaste leerlingen bij hem thuis aan de Midstraat en later op de Haverkamp de gitaar te bespelen. 

Een van hen was Charles Groenhuysen nu correspondent in Washington. Rob hoopt hem en de anderen op 30 maart aanstaande tijdens het reünie-concert na ruim 50 jaar weer te ontmoeten. 


Tijdens het vervullen van Rob’s militaire dienstplicht gingen The Brown Eyes nog enige tijd door met zanger Jaring Beeksma en gitarist en buurjongen Cees Slump, ook een gitaarleerling van Rob.

Rob’s passie voor de gitaar komt ook tot uiting in zijn grote verzameling gitaren, die in 2008 de belangstelling trok van Anita Witzier. Zij besteedde in 2008 in de KRO TV uitzending 'Nederland te koop' hier aandacht aan. Zelfs nu nog krijgt Rob positieve reacties op deze uitzending. Het trio The Brown Eyes was zeer verguld met de uitnodiging om tijdens het reünie-concert op 30 maart a.s. acte de presence te geven. Na ruim 50 jaar: Back to Joure!


Rob was op 'Social evenings' in de militaire kazerne een veelgevraagde zanger/gitarist en in het weekend werd zo nu en dan thuis weer gemusiceerd, maar tijd voor optredens met Chris en Fred was er jammergenoeg niet meer, behalve in de familiesfeer. Rob bleef de gitaar en de muziek trouw op zijn scholen in Kampen en tijdens vakanties in Duitsland en Italië waar hij tijdens het kampvuur, op het strand of 'on stage' liet zien en horen dat hij de stiel nog niet verleerd was. Chris en Fred hadden de gitaar al in 1964 voorgoed aan de wilgen gehangen...


Robs passie voor de gitaar komt ook tot uiting in zijn grote verzameling gitaren, die in 2008 de belangstelling trok van Anita Witzier. Zij besteedde in 2008 in de KRO TV-uitzending 'Nederland te koop' hier aandacht aan. Zelfs nu nog krijgt Rob positieve reacties op deze uitzending. 


Het trio The Brown Eyes was zeer verguld met de uitnodiging om tijdens het reünie-concert op 30 maart a.s. acte de présence te geven.


Na ruim 50 jaar: Back to Joure!

Rob Stam in ‘Nederland te koop’

Video The Brown Eyes

Midstraat 88 [Google streetview]

Bijschrift van Fred Stam

RC Historie