In 1987 is de LP ‘Late Again’ opgenomen in de Facesound Studio in Lemmer en uitgebracht door Wobbe van Seijen onder het platenlabel ‘Universe Productions’. Wobbe heeft ook jarenlang de platenzaak ‘De Put’ in Leeuwarden gehad.


De elpee werd zeer goed ontvangen door de media en was dan ook binnen

7 weken vrijwel uitverkocht. Luister hieronder naar de titelsong van deze LP.

Blue Horizon

Canyon        The Yards      Armand      Blue Horizon      O13      The Phantoms      The Alley Cats

Voordat Blue Horizon in 1982 werd opgericht, speelden Heerenveners Henk Kuyper en Herman Scholten als duo bekende liedjes van Elvis Presley.

Al gauw werd er een drummer aangetrokken: Jan Roeper, een vriend van Herman en ook Heerenveenster. Er werd gerepeteerd bij Jan thuis op de Burgemeester Falkenaweg. Het eerste nummer dat geoefend werd was ‘Little Red Rooster’ van de Rolling Stones. De oprichting van Blue Horizon was een feit.


Henk citeert: “Ik kan mij nog herinneren dat ik als kind een koektrommeltje had waar ik wat draadjes overheen had gespannen. Dat vond ik zo leuk ‘pingelen’. Toch was ik al 20 toen ik mijn eerste gitaar kocht. Hij hangt na 34 jaar nog steeds bij mij aan de muur. Mijn eerste gitaarlessen uiteraard gehad bij Kyr van der Werf. Een leuke anekdote is dat Kyr en ik samen mijn Gibson ES 335 gekocht hebben in Zwolle. Kyr zou wel even wat van de prijs afbabbelen als hij zijn snelle gitaarwerk liet zijn. Wij bij de verkoper aanbellen. Niemand thuis... Komt er een mannetje aanrijden op een solex en een ‘Willempie’ helm op. Kyr en ik keken elkaar aan van zo dat zit wel goed. Lopen we bij hem de trap op en daar hangen echt de meest zeldzame gitaren aan de wand. (slik) Boven aangekomen rommelt hij wat tussen gitaren om en vindt daar mijn Gibson. Hij pakte de gitaar op en begon geweldig te spelen en met een snelheid waar je u tegen zegt. Kyr was helemaal perplex en ging meteen met de prijs akkoord. Maar daar had ik hem toch niet voor mee genomen...”

Ik heb die Gibson ES 335 nog en neem hem mee naar het reünieconcert.

Zoals BB King zijn Lucille heeft, heb ik mijn Willempie.


In 1983 werd de band versterkt met de Jouster bassist Ale Bosma. Even later haakte Herman af en ging zijn eigen weg. Blue Horizon had inmiddels een echte oefenruimte gevonden in een boerderij in Tijnje.

Henk: “We gebruikten een oude radio als zangversterker en een haardroogstatief als microfoonstandaard. Geweldige tijd en we hebben in die periode leren spelen, mede dankzij de grote muzikale kennis van Jan de drummer, die een platen-collectie had van zo’n 1.500 LP’s. Hierdoor rolden we ook automatisch in de blues muziek”.


In 1985 werd, na enkele tijdelijke muzikanten, de Lemster gitarist Jan Scheffer aangetrokken. Toen nog studerend aan het conservatorium  gaf deze blues-muzikant een behoorlijke boost aan de band. Café de Breede Weg aan de Gedempte Molenwijk in Heerenveen was de uitvalshoek om onder het genot van een biertje de band goed op ‘poten’ te zetten. Als snel werden de gebroeders Osinga aangenomen. Henk O. als leadzanger en Sybren op toetsen.
Omdat Blue Horizon veel waarde hechtte aan een goed geluid werd ook als vast bandlid de geluidsman Sjoerd van der Woude aangetrokken.


Met deze bezetting heeft Blue Horizon op vele podia gestaan in Nederland als hoofdact maar ook in voorprogramma’s van o.a. Dave Berry (Strange effect on me), Cuby and the Blizzards en Johnny Guitar Watson (A real mother for you). Het hoogtepunt zou worden dat Blue Horizon in het voorprogramma zou komen van BB King. De manager had alles rond gekregen met de organisatie ‘Mojo Concerts’. Helaas was deze organisatie niet op de hoogte van het feit dat

BB King zijn eigen voorprogramma mee nam: Champion Jack Dupree.


Blue Horizon komt voor het reünieconcert op 6 oktober nog eenmaal bij elkaar in de originele bezetting: Henk Kuyper (gitaar, mondharmonica en zang),

Jan Roeper (drums), Ale Bosma (basgitaar), Sybren Osinga (toetsen en saxofoon), Henk Osinga (leadzang en mondharmonica) en Jan Scheffer (gitaar en zang). Natuurlijk is geluidstechnicus Sjoerd van der Woude ook van de partij.

“We speelden vooral de zogenaamde ‘witte blues’, met als voorbeelden: John Mayall, Peter Green’s Fleetwood Mac,

Savoy Brown, Eric Clapton enz. Veel van deze artiesten speelden onder het platenlabel Blue Horizon, vandaar onze naam”.

5e bezettingswissel: augustus 1985

 1. - Uitbreiding: Jan Scheffer (gitaar en zang)


Laatste bezetting: augustus 1985 – mei 1988.

 1. - Henk Kuyper (zang, gitaar en mondharmonica)

 2. - Jan Roeper (drums)

 3. - Ale Bosma (basgitaar)

 4. - Henk Osinga (zang en mondharmonica)

 5. - Sybren Osinga (toetsen)

 6. - Jan Scheffer (gitaar en zang)

 7. - Sjoerd van der Woude (geluidstechnicus)


Uitstapjes:

Ale Bosma speelde ook in ‘The Serenes’

Jan Roeper speelde ook in ‘Kromhout’

Jan Scheffer, Jan Roeper en Henk Kuyper speelden ook

in ‘De Klem Bluesband’


Huidige muzikale activiteiten:

Jan Scheffer en Henk Kuyper spelen in blues/country

duo ‘Tuff Enuff’

Henk Osinga speelt in ‘Chickens Goes Mad’

Sybren Osinga speelt in ‘Barricade’.

Biografie Blue Horizon | Heerenveen [maart 1982 - mei 1988]


Oorspronkelijke bezetting van maart 1982:

 1. - Henk Kuyper (zang, gitaar en mondharmonica)

 2. - Jan Roeper (drums)

 3. -Herman Scholten (zang en gitaar)


1e bezettingswissel: januari 1983

 1. - Uitbreiding: Ale Bosma (basgitaar)

 2. - Gastmuzikant: Wytze Oene Bloemsma (zang/gitaar) † 1999     

 3. -Gastmuzikant: Tjitze Roeper (zang)


2e bezettingswissel: juni 1983

 1. - Herman Scholten (zang en gitaar) verlaat de band


3e bezettingswissel: 1984

 1. - Gastmuzikant: Trinus de Vries (tenor-saxofoon)

 2. - Gastmuzikant: Hein van der Vliet (gitaar)


4e bezettingswissel: oktober 1984

 1. - Uitbreiding: Henk Osinga (zang en mondharp)

 2. - Uitbreiding: Sybren Osinga (toetsen)

RC Historie