Armand is het (enige) levende bewijs dat de hippietijd nog lang niet voorbij is. Wereldvrede en onvoorwaardelijke liefde lijken verder weg dan ooit en dus kunnen we niet anders dan Armand groot gelijk geven. Andere protestzangers hebben hun hasjpijp op een gegeven moment aan de wilgen gehangen en zijn in rook opgegaan, maar niet Armand! Zijn idealen is hij trouw gebleven en nog altijd zingt hij over liefde, bloemetjes en verdraagzaamheid! Wanneer geeft Armand de strijd op? Helemaal nooit! Daarom is Armand geen karikatuur van zichzelf geworden maar oprecht, grappig en puur. Hij rookt ook het liefst puur trouwens. Voorlopig kunnen we mededelen dat Armand zijn prachtige teksten en muziek met ons komt delen.


Armand, geboren Herman van Loenhout op 10 april 1946 in Eindhoven. De jonge muzikant start zijn carrière begin jaren ‘60 in plaatselijke Engels georiènteerde bands als Splendour Boys, Shannon Boys en Les Gilets. Na een lokale talenten-jacht krijgt hij een platencontract bij Phonogram met Nederlandstalig repertoire. En dan in het bijzonder met alternatieve en protestliederen. Armand ontpopt zich als de bard, het icoon van de hippie cultuur. Een troubadour die de bloemen-kinderen en de nederwiet nooit achter zich heeft gelaten. Brengt hij eerst het geflopte 'En nou ik' in 1965 uit, daarna lijkt zijn ster te vallen met 'Eén van hen ben ik' dat blijft steken in de hitparade. Maar wanneer een dj van Radio Veronica de B-kant opzet is het meteen raak en is Armand niet meer weg te denken uit de vaderlandse muziekscene.


Met 'Ben ik te min', het verontwaardigde relaas van een jongen uit de lagere klasse dat zich hardop afvraagt of hij niet goed genoeg is voor het meisje waar hij verliefd op is, schrijft de zanger geschiedenis: 'omdat je ouders meer poen hebben dan de mijne'. Het lied wordt door het establishment gezien als controversieel. Armand wordt vanaf dat moment beschouwd als een Nederlandse protestzanger. Het succes komt zo snel en zo hevig dat binnen een dag een hele elpee wordt opgenomen. 'Ben ik te min' blijft het enige grote succesnummer.

Het staat 14 weken in de Top 40, die stunt heeft hij later niet meer kunnen herhalen. Van het eerste album verschijnen nog verschillende singles, waarvan alleen 'Blommenkinders' mag ruiken aan succes met een 19e plaats op de hitlijsten.


Hij schrijft de eerste single van Lenny Kuhr en laat zich verleiden een cover op te nemen van de Peter Sarstedt song 'Where do you go to my lovely': Waar wil je heen gaan, m’n liefste. Philips weigert zijn teksten over legalisering van softdrugs uit te brengen. In 1969 stopt Armand, zwaar verslaafd aan harddrugs.

In 1971 pakt hij de draad weer op en lijft zich in bij Telstar van Johnny Hoes.

Hij zet 'De oorlog woedt in jezelf' op de plaat, een autobiografisch lied gezien de voorgaande jaren van verslaving, dat nog de hitparade bereikt maar nooit een hit wordt. Daarna blijft het op de hitlijsten stil rond Armand.

Hij blijft albums uitbrengen met maatschappijkritische teksten, vaak geìnspireerd op de hippie-ideologie. Wonder boven wonder geeft Johnny Hoes, ondanks uitblijvend succes, Armand telkens weer een podium zijn liederen aan de man te brengen.


Met leden van de Limburgse groepen The Walkers en Windmill [het latere Partner] neemt hij 'Rue de la Paix' op, dat het schopt tot ‘huisplaat’ van het radio-programma van Koos Zwart. Het programma zal vooral de geschiedenis ingaan dankzij de alternatieve ‘beurskoersen’ over onder meer de prijs van rode Libanon en andere geestverruimende middelen.

Bertus Borgers produceert in 1974 het volgende album 'Een beetje vriende-lijkheid'. Armand weet zich muzikaal ondersteunt door de Mr. Albert Show en Fred van Kampen, later bekend als Freddy Cavalli. Twee jaar later is het 'Terug naar de aarde' met een meer simpele en rustige opzet. Omdat het concurrentiebeding met Phonogram is verjaard kan Armand enkele liedjes uit die periode opnieuw opnemen. Het nummer 'Lijpe Harrie', destijds geweigerd door Phonogram, brengt hij in 1976 als A-kant van een single uit.


Ondanks het punkgeweld van die tijd weet de rashippie zich staande te houden en brengt in 1978 het album 'Tintels voor de mensen' uit. Hij treedt regelmatig op in diverse jeugdhonken en cafés in alle uithoeken van het land. In het verfijnde geluid van 'Nachtbraken' uit 1981 klinkt de zang van Armand ingetogen. In 1983 verbaast Armand vriend en vijand door Johnny Hoes de rug toe te keren en een nieuwe plaat op te nemen voor Polygram: 'Eenzame wereld'. De plaat wordt echter nooit uitgebracht en de zanger wordt door vader Hoes weer liefdevol in de armen gesloten.


Voor de botrestdemonstratie tegen de kruisraketten in 1984 zingt Armand het lied 'Liever en Rus [in de keuken dan een raket in de tuin]' van de hand van de Limburgse zanger Gerit Christiaens. In 1985 boycotten de Hilversumse omroepen zijn single 'Vrijheid 2' vanwege de overtreding van de reclameregels.

In 1986 brengt Armand nog de elpee 'Waar'’t om draait' uit, maar dan wordt het stil op het platenfront. In 1990 lijkt er sprake van een opleving, wanneer de zanger een plaat wil uitbrengen waarop hij in 7 talen een nummer zingt.

De release laat vier jaar op zich wachten: 'One of Eur-kind'. Alleen te koop bij zijn optredens. Op 14 december 2011 neemt Armand als eerste Nederlandse hippie-artiest deel aan het televisieprogramma 'Ali B op volle toeren' en wordt van zijn hit 'Ben ik te min' een rapversie gemaakt.


Nog altijd toert Armand door het land met zijn controversiële repertoire. Zichzelf begeleidend op de gitaar. Maar ook laat hij zich wel verleiden om met jeugdige bands zijn meest bekende liedjes ten gehore te brengen.

Armand

Canyon     The Yards      Armand      Blue Horizon      O13      The Phantoms      The Alley Cats

Filmpje gemaakt door Harry de Vries | Joure

DISCOGRAFIE


Singles


1966    En Nou Ik / Twee Minuten (later heruitgebracht als "Want Er Is Niemand (En Nou Ik)" / "Dat Is Juist De Pest! (Twee Minuten)")

1966    Eén Van Hen Ben Ik / Ben Ik Te Min

1967    Eén Van Hen Ben Ik: Ben Ik Te Min ~ Want Er Is Niemand (En Nou Ik) / Dat Is Juist De Pest! (Twee Minuten) ~ Eén Van Hen Ben Ik

1967    Wat Het Klootjesvolk Wil Weten / Zoek Je Zo Eenzelfde Verschijnsel Mens

1967    Zoek Je Zo Eenzelfde Verschijnsel Mens / Toekomst

1967    Blommenkinders / Opgedragen Aan De Oorden Der Benevelde Agrariërs

1968    Ik Krijg Er Een Punthoofd Van / Het Woord Jenny

1969    Waar Wil Je Heen Gaan, M'n Liefste (Where Do You Go To, My Lovely) / Laat Maar

1970    Op De Tandem Naar Marokko / Lijpe Harrie (met The Walkers)

1970    Suzy / To You America

1971    Je Broer Wordt Ook Soldaat / Als Alle Grenzen Opengaan

1973    De Oorlog Woedt In Jezelf / Hou Van Mij

1973    Acapulco (Til Me Nog Eens Op) / Waterfiets ~ Ik Heb 't Gevonden

1973    Vrijheid / De Plantagewerker

1974    Een Beetje Vriendelijkheid / Ne Haber Arkadaslar

1976    Terug Naar De Aarde: Zoethoudertjes / Waar Is Je Glimlach? ~ Als De Verbeelding Spreekt (bijlage bij LP)

1976    Lijpe Harrie (Alt) / Op De Tandem Naar Marokko (Alt)

1977    Ben Ik Te Min (Alt) / Blommenkinders (Alt)

1977    Dat Is Juist De Pest! (Twee Minuten) (Alt) / Ma Je Had Gelijk (Alt)

1979    De Hasjiesjman / Waar Blijft De Rest?

1980    Ben Ik Te Min / Blommenkinders

1981    Zomer In De Lage Landen / Nachtbraken

1984    Liever Een Rus (In De Keuken Dan Een Raket In De Tuin) / Nog Steeds Te Min

1985    Vrijheid 2 (Is Een Vol Getankte Mercedes) / Waar 't Om Draait

1986    Die Momenten / Zonder Poen

1991    Cupdag ~ L'Europe ~ Was Ik Maar President ~ Fuck The Blues. Cd single

1997    Ben Ik Te Min (Ska Versie) ~ Ben Ik Te Min (Instrumentaal) (met Let's Quit)


Op LP


1967    Armand

1967    Armand ("gekuiste" versie van het eerste album, 'Wat het klootjesvolk wil weten' is vervangen door 'Want er is niemand')

1967    Blommenkinders (het vorige album "tussen" de single 'Blommenkinders' / 'Opgedragen aan de orde der benevelde agrariërs')

1972    Ben Ik Te Min En 13 Andere Successen

1972    Rue De La Paix

1974    Een Beetje Vriendelijkheid

1976    Terug Naar De Aarde

1977    Armand '77 (Alternatieve Versies)

1978    Tintels Voor De Mensen

1979    Grootste Hits

1981    Nachtbraken

1986    Waar 't Om Draait

2007    Mooie Woorden, 3 LP's


Op CD


1990    De Beste Van Armand

1994    One Of Eur Kind

1996    50 Jaar, 2 CD's

2003    Singles A's & B's: 3 CD's

2004    Armand


RC Historie